Pages

2017. február 2., csütörtök

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)


Az úgy kezdődött, hogy AKCIÓS volt az ananász és az édesburgonya is a boltban... aztán úgy folytatódott, hogy mostanában a régi, kedvenc húsos ételeimet reformálom meg és varázsolom őket húsmentessé, a leginkább természethez (és nem pedig az élelmiszeriparhoz) közeli állapotba. Így hát végül úgy végződött, hogy a múltkori mexikói-magyar barátság után, most Délkelet-Ázsia konyháiba kalauzollak el titeket egy kis thaiföldi napsütésért. ;-) Az édes ízek kedvelőit most nagyon boldoggá fogom tenni! :-) Csak annyit fűznék hozzá: sokkal finomabb lett, mint azt elképzeltem! :-o 

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)

HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre)

  • kb. 800 g batáta (vagy édesburgonya) 
  • kb. 800 g friss ananász 
  • 4 ek kókuszzsír vagy olívaolaj 
  • (Himalája) só, csipet őrölt fehér bors
  • 2 ek világos szójaszósz, 2 ek balzsamecet (étkezési ecet is jó)
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 1 közepes fej vöröshagyma 
  • ½ db zöld színű és ½ db piros színű kaliforniai paprika 
  • 1 tk frissen reszelt gyömbér 
  • 4 ek ketchup (paradicsompüré is jó) 
  • 3 ek édesítőszer tetszés szerint (én kókuszcukrot használtam) 
  • ½ db frissen facsart citrom leve 
  • 2 bögre barna rizs 
  • (3 ek fehér szezámmag - elhagyható)

 
Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)

ELKÉSZÍTÉS 

1) A rizst feltesszük a szokásos módon főzni. (Dupla adag vízben, kb. 25 percig.) 
2) Előkészítés: A vöröshagymát és a paprikákat hosszúkás csíkokra vágjuk. A batátát (édesburgonyát) és a friss ananászt meghámozzuk és kb. kockacukor méretű formákra vágjuk. 
3) Felteszünk egy WOK-ot a tűzhelyre. Beletesszük a kókuszzsírt, a vöröshagymát, a felkockázott batátákat, a csíkokra vágott paprikát egy ½ bögre tiszta vízzel főzni. Reszeljük hozzá a fokhagymákat és a gyömbért. Fedjük le fedővel és kb. 15 perc alatt főzzük félpuhára a batátát.
4) Ezután hozzáadjuk az ananászt és fedő nélkül még kb. 10 percig főzzük.
5) Közben keverjük ki az édes-savanyú szószt: ketchup + szójaszósz + balzsamecet + édesítőszer + 4 ek tiszta víz. Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a frissen facsart citromlét, majd az egészet keverjük az ananászos batátához. (Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is.) 
6) Egy utolsó összeforralás (kb. 2 perc) és már kész is. 
7) Barna rizzsel, rizstésztával vagy üvegtésztával azonnal tálalható. (Én szervíroztam mellé friss és ropogós jégsalátát is.)

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)

Táplálkozz, ne csak étkezz! 
 

Édes-savanyú ananászos batáta rizzsel a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes,  vegán)
Jó étvágyat kívánunk! :-)






Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ...
...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot! 
Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,... 
...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek, 
...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen! 

Számtalan recept, sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva! 


"Draga Hanis Szonja! Mai nap megérkezett a nagyszerű könyved a Mit eszik a Világ? Nagyon profi munka, telis-tele jobbnál jobb nemzetközi receptekkel. Minden egyes oldalról árad a szeretet, a profizmus. Imádom a fotókat benne, nemcsak a finomabbnál finomabb ételekről, hanem rólatok és a csodálatos tájairól is! Nagyon gyakran fogunk belőle főzni az már biztos! Első receptem a Fahéjas-Karamellás Granola lesz. :-) Mégegyszer gratulálunk! Dave Raspberry is külön gratulál. A képek alapján úgy jó 100 receptre rá is bökött, hogy mit látna szívesen. A születésnapi menüjét is ebből fogom főzni. Dobai Szabina, vásárló"

Kattints ide és nézz bele a könyvbe! 






   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése