édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes, vegán) |
Az úgy kezdődött, hogy AKCIÓS volt az ananász és az édesburgonya is a boltban... aztán úgy folytatódott, hogy mostanában a régi, kedvenc húsos ételeimet reformálom meg és varázsolom őket húsmentessé, a leginkább természethez (és nem pedig az élelmiszeriparhoz) közeli állapotba. Így hát végül úgy végződött, hogy a múltkori mexikói-magyar barátság után, most Délkelet-Ázsia konyháiba kalauzollak el titeket egy kis thaiföldi napsütésért. ;-) Az édes ízek kedvelőit most nagyon boldoggá fogom tenni! :-) Csak annyit fűznék hozzá: sokkal finomabb lett, mint azt elképzeltem! :-o
HOZZÁVALÓK (Kb. 4 személyre)
- kb. 800 g batáta (vagy édesburgonya)
- kb. 800 g friss ananász
- 4 ek kókuszzsír vagy olívaolaj
- (Himalája) só, csipet őrölt fehér bors
- 2 ek világos szójaszósz, 2 ek balzsamecet (étkezési ecet is jó)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- ½ db zöld színű és ½ db piros színű kaliforniai paprika
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 4 ek ketchup (paradicsompüré is jó)
- 3 ek édesítőszer tetszés szerint (én kókuszcukrot használtam)
- ½ db frissen facsart citrom leve
- 2 bögre barna rizs
- (3 ek fehér szezámmag - elhagyható)
|
ELKÉSZÍTÉS
1) A rizst feltesszük a szokásos módon főzni. (Dupla adag vízben, kb. 25 percig.)
2) Előkészítés: A vöröshagymát és a paprikákat hosszúkás csíkokra vágjuk. A batátát (édesburgonyát) és a friss ananászt meghámozzuk és kb. kockacukor méretű formákra vágjuk.
3) Felteszünk egy WOK-ot a tűzhelyre. Beletesszük a kókuszzsírt, a vöröshagymát, a felkockázott batátákat, a csíkokra vágott paprikát egy ½ bögre tiszta vízzel főzni. Reszeljük hozzá a fokhagymákat és a gyömbért. Fedjük le fedővel és kb. 15 perc alatt főzzük félpuhára a batátát.
4) Ezután hozzáadjuk az ananászt és fedő nélkül még kb. 10 percig főzzük.
5) Közben keverjük ki az édes-savanyú szószt: ketchup + szójaszósz + balzsamecet + édesítőszer + 4 ek tiszta víz. Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a frissen facsart citromlét, majd az egészet keverjük az ananászos batátához. (Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal is.)
6) Egy utolsó összeforralás (kb. 2 perc) és már kész is.
7) Barna rizzsel, rizstésztával vagy üvegtésztával azonnal tálalható. (Én szervíroztam mellé friss és ropogós jégsalátát is.)
Tetszett a recept? Lapozz bele a Mit eszik a Világ? című könyvembe, melyben 284 színes oldalon ...
Táplálkozz, ne csak étkezz! |
édes-savanyú ananászos batáta rizzsel (mindenmentes, vegán) |
Jó étvágyat kívánunk! :-)
...és 170 db egészséges recepten keresztül ehetjük körbe a Világot!
Megnézhetjük együtt milyen alapanyagokat fogyasztanak már több ezer éve a távoli országokban,...
...hogyan őrzik meg egészségüket és maradnak fiatalok az emberek,
...miként készíthetjük el a természet kincseit az európai otthonunkban is könnyedén és ízletesen!
Számtalan recept, sok-sok hasznos konyhai tipp és rengeteg természetes alapanyag, diétánkhoz igazítva!
"Draga Hanis Szonja! Mai nap megérkezett a nagyszerű könyved a Mit eszik a Világ? Nagyon profi munka, telis-tele jobbnál jobb nemzetközi receptekkel. Minden egyes oldalról árad a szeretet, a profizmus. Imádom a fotókat benne, nemcsak a finomabbnál finomabb ételekről, hanem rólatok és a csodálatos tájairól is! Nagyon gyakran fogunk belőle főzni az már biztos! Első receptem a Fahéjas-Karamellás Granola lesz. :-) Mégegyszer gratulálunk! Dave Raspberry is külön gratulál. A képek alapján úgy jó 100 receptre rá is bökött, hogy mit látna szívesen. A születésnapi menüjét is ebből fogom főzni. Dobai Szabina, vásárló"
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése