Pages

2016. december 28., szerda

Szezámmagos spenótos kréker, a szilveszteri sörkorcsolya (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

Szezámmagos spenótos kréker a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
szezámmagos spenótos kréker (glutén-, laktóz-, tojásmentes, vegán)


Nyakunkon a Szilveszter. Egy naptári év lezárul és megkezdődik egy újabb év. Új év, új lehetőségek, új kalandok, új ismeretségek, megújulás. Sokan ünneplik az év utolsó napját nagyszabású városi mulatsággal, kisebb házibulival vagy a legfontosabb emberek társaságában, kellemes családi hangulatban. Akárhogy is lesz, az édes sütemények mellé (ami már lassan a fülünkön folyik ki így Karácsony után), jól esik néhány szem sós illetve fűszeres ropogtatnivaló. 

Ha van kedvünk és időnk készítsünk mi magunk sós rágcsákat, melyek könnyedén csúsznak le egy-egy doboz sör vagy pohár pezsgő mellett. Mint, ahogyan azt már megszokhattátok tőlem, igyekszem figyelni minden vendégemre, így ismét egy "mindenmentes", vegán vendégvárót tehetünk az asztalra. Izgalmasan hangzik, kevésbé mutatós, de emlékezetes és tápláló a spenótos kréker, melyet eredetileg ezen a külföldi oldalon láttam meg.


Szezámmagos spenótos kréker a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
szezámmagos spenótos kréker (glutén-, laktóz-, tojásmentes, vegán)

HOZZÁVALÓK (kb. 5-6 főre)

  • 100 g rizsliszt
  • 20 g lenmagliszt
  • 80 g mandulaliszt / darált mandula
  • 1 tk sütőpor / szódabikarbóna
  • 1 ek Himalája só
  • 80 ml tetszés szerinti növényi joghurt (én szója joghurtot használtam) 
  • 1 ek olívaolaj
  • 80 g friss spenótlevél
  • 1 ek szezámmag a tésztába
  • fehér és fekete szezám a tetejére (belegyúrni kicsit)

Szezámmagos spenótos kréker a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
szezámmagos spenótos kréker (glutén-, laktóz-, tojásmentes, vegán)

ELKÉSZÍTÉS

1) A megmosott spenótot joghurttal, olajjal összeturmixoljuk.

Szezámmagos spenótos kréker a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)

2) Összekeverjük a száraz és nedves hozzávalókat. 





Szezámmagos spenótos kréker a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)


3) Összegyúrjuk a tésztát, majd vékonyra kinyújtjuk egy sodrófával. (Kb. olyan vastagra, mint a bolti krékerek.) 




Szezámmagos spenótos kréker a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)



4) Megszórjuk a nyers tészta tetejét a fehér és fekete szezámmaggal. 


5) Egyszer végiggurítjuk rajta a sodrófát úgy, hogy a szezámmagok kicsit belenyomódjanak a tésztába (nem potyog majd le).





6) Tetszés szerinti méretben felvágjuk egy éles késsel. 
7) Mehet be az előmelegített sütőbe. 200°C-on kb. 20 perc alatt készre sül a ropogós sós rágcsa. 

Zacskóban tárolva nem szárad ki olyan hamar.



ÖRÖMÖKBEN, SZERETETBEN, SIKEREKBEN ÉS EGÉSZSÉGBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK MINDENKINEK! :-) 


Szezámmagos spenótos kréker a Zöld Avocado vegetáriánus gasztroblogon (gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegán)
szezámmagos spenótos kréker (glutén-, laktóz-, tojásmentes, vegán)


Ne feledd el 2017-ben sem, hogy


TÁPLÁLKOZZ, NE CSAK ÉTKEZZ! 



Megjegyzés: A lenmagliszt elhagyható a receptből. Ez egy kis plusz, amivel a krékerek tápértékét növeltem, de nem szükségszerű felhasználni. Ha kihagyjuk, tegyünk bele 20 grammal több rizslisztet és ne lepődjünk meg, hogy a végeredmény színe zöldebb lesz, mert a barna lenmagliszt kikerül belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése